T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KASTAMONU / İNEBOLU - Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Gemi Yapım Alanı

Okulumuz Gemi Yapım alanı altında Gemi İnşa dalında eğitim vermektedir.

Gemi Yapımı alanı; gemi inşa, yat inşa, gemi donatım yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Gemi yapımı sanayisi, farklı sanayi ürünlerinin birleşimini içeren bir imalat sanayisi olma özelliğini taşımaktadır. Birçok yan sanayi ile bağlantılı olmasından dolayı onu sürükleyen, teknolojinin gelişimini destekleyen, iş imkânı sağlayan; demir çelik sanayisi, elektrik-elektronik sanayisi, boya sanayisi, lastik-plastik sanayisi ve makine imalat sanayisine, ülkenin savunma ihtiyaçlarına katkıda bulunan önemli bir sektördür. Bu yönü ile bir sanayi kolu olarak hem deniz ticaretine hem de sanayiye önem veren ülkeler tarafından benimsenen, desteklenen bir sanayi kolunu oluşturmaktadır.

Gemilerin teknik ve ekonomik yönden uzun ömürlü olması ve dünya ticaret hacminin de yaklaşık olarak % 95´inindenizyolu taşımacılığıile yapılması, gemi yapımı sanayisini daha da önemli kılmaktadır.

20. yüzyılın sonlarında dünyada yaşanan politik, teknolojik gelişmeler ve yoğun rekabet, dünya deniz ticaretini de etkileyerek yapısal değişimlere zorlamıştır. Gemilerin yapısı, tipi ve büyüklüğü yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişiklik göstererek hızını ve kapasitesini de artırmıştır. Deniz yolu taşımacılığının karayolu taşımacılığına göre ortalama 6,5 kat; demir yolu taşımacılığına göre 3,5 kat daha ekonomik olmasının yanı sıra çok büyük miktardaki yüklerin bir seferde ve güvenli taşınması da gemi yapımı sektörünü avantajlı kılmaktadır.

Alanın Altında Yer Alan Dallarımız

 Gemi İnşa

Eğitim ve Kariyer İmkânları

Gemi Yapımı alanından mezun olanlaröğrencilerimiz, okullarından diploma ile birlikte iş yeri açabilme belgesi alabilirler. Yükseköğretim Kurumları Sınavını başarıyla geçenler ilgili önlisans programlarına yerleşebilirler. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan "Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde, gemi yapımı mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.Doğrudan lisans programıyla gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği, gemi ve yat tasarımı programlarına yerleşebilirler. Ayrıca tersanelerde usta, ustabaşı, formen, şef vb. pozisyonlara yükselebilirler.

Gemi inşacısı, kamuya ve özel sektöre ait açık havada tersanelerde ve dizayn bürolarında çalışmaktadır. Çalışma ortamı nemli, gürültülü, kirli, titreşimli, tozlu olabilir. İşlerinde yakıcı maddeler, patlayıcı maddeler, zehirli maddeler olabilir. Elektrik çarpması, kesici aletler ve makinelerden kaynaklanacak iş kazaları ile karşılaşılabilir. Bu nedenle iş güvenliği kuralları iyi bilinmeli ve tam uygulanmalıdır. Tam gün çalışma ve hafta sonu çalışması gerekebilir. Çalışırken meslektaşlarıyla, işçilerle, gemi yapımı mühendis ve teknikerleriyle iletişim hâlindedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.10.2016 - Güncelleme: 09.07.2021 12:21 - Görüntülenme: 2078
  Beğen | 7  kişi beğendi